Dorpswebsite 4681.nl - Nieuw-Vossemeer maandag 29 mei 2023


Mogelijk gemaakt door Dorpsraad Nieuw-Vossemeer en bovenstaande sponsors.

Bankje is onthuld

Administrator (admin) on Jun 27 2021

Onthulling Bulletje en Boonestaak Bank Nieuw-Vossemeer

Vosmeers Bulletje en Boonestaak bankje is onthuld.

Vosmeers Bulletje en Boonestaak bankje onthuld.

 

De Stichting 450 jaar Nieuw-Vossemeer had, na het grote feest in juni 2017, nog een batig saldo over.  Dit saldo is toen tijdelijk naar de dorpsraad gegaan zodat zij daar een project mee kon voorfinancieren.  Na afloop van het project ging het geld weer terug naar Stichting 450 jaar Nieuw-Vossemeer. De Stichting 450 wilde dit geld op een of ander manier weer inzetten voor het dorp waarna de stichting kan worden opgeheven. Het zou iets ‘Vosmeers’  moeten worden.

Niek Perdaems kwam toen met het idee om een Bulletje en Boonestaak bank te realiseren, dat raakt namelijk ook de geschiedenis van ons dorp (A.M. de Jong). Het idee kwam mede tot stand omdat bij het project van de dorpsraad ‘verplaatsen en meer toonbaar maken van het watersnoodmonument' in ons dorp er kleine mozaïek elementen zijn gemaakt.  Simon, Sandra, Esther e.a. hebben samen met de kinderen van de lagere school toen die zit elementen gemaakt.

Van de provincie Noord Brabant ontving de Stichting 450 het Brabants Bankje voor het dorp.  En zo komen dingen weer samen. 

De stichting 450  (Jos, Jan, Giscard, Niek)  stemde in met het idee en er werd contact gezocht met de plaatselijke kunstenaars Simon en Sandra.  Simon en Sandra waren meteen enthousiast maar natuurlijk moest er wel een goede locatie worden gevonden om het bankje (in de winter maanden) te kunnen beplakken. Die locatie werd gevonden bij Marc de Keijzer aan de Stoofweg. (Marc bedankt!).

3 Maanden (!) plakken verder was het bankje gereed. Vanwege Covid heeft de onthulling nog even geduurd maar gister (26 juni 2021) was het zover.
Het bankje is onthuld door Burgemeester Ruud van den Belt die samen met Sandra het doek eraf haalde.  

Dit nadat Cor van Geel namens de Heemkunde een kort verhaaltje had verteld over ‘Bulletje en Boonestaak’.  Uit België waren Ludo en Cathy te gast, Cathy van Bauwel is een kleindochter van tekenaar George van Raemdonck. Het AM de Jonghuis heeft voor 2022 een tentoonstelling ‘Bulletje en Boonestaak’ op de agenda staan.


Na de onthulling vertelde Simon over het bankje:

OF Sandra en ik –SAMEN- een Bank wilden mozaïeken . Een Bank!?
Enerzijds weten we uit het verleden dat banken tot een crisis kunnen leiden, anderzijds weten we ,als je eerlijk en betrouwbaar samenwerkt,  je tot een geweldig rendement kunt komen, met dit als resultaat.


Samenwerken- vooral met Sandra- was geweldig , hartverwarmend en verslavend.

De laatste maand sneed ze zelfs mijn boterhammen in mozaïek stukjes.


Van de commissie kregen we alle vrijheid, maar toch graag als thema: “ Bulletje en Boonestaak.”
Eenvoudig?! NIET dus!!
Na dagen brainstormen en ontwerpen is dit het eindresultaat geworden.
Bij ons Vosmeer denk je meteen aan water. Water als vriend, maar ook als vijand, met als triest hoogtepunt de watersnoodramp in 1953, waarbij ons dorp 4.75 m onder water stond en vele doden te betreuren waren. Maar Vosmeer is sterk en overwint. Altijd!!!

Op de voorzijde van de bank zien we  het logo met een trotse, wilskrachtige VOS  die zowel schittert in de ochtendzon als in het avondrood.
Op de zitting zien we twee harten die de hartelijkheid van ons dorp symboliseren.           
Op de zijkant een kleine vos , het logootje van de Stichting 450 jarig Bestaan Nieuw-Vossemeer.
Op de achterzijde van de bank zien we twee ondeugende schelmen,
Bulletje en Boonestaak, die in volle glorie aanwezig zijn, met de Skyline van Nieuw-Vossemeer op de achtergrond. Nog wekelijks lezen we op onze website 4681 over hun avonturen.

Op de zijkant van de bank siert een koperen plaquette, die herinnert aan de tekenaar van de strip, Dhr. van Raemdonck.
Vanaf hier maken we, op de vleugels van een gestileerde vlinder een reis naar een veelkleurige rechthoek. Onze jeugd.
Ieder steentje is een leerling van onze school. Zo leggen we de verbinding tussen verleden en toekomst en is de cirkel rond.


In september hopen Simon en Sandra samen met de lagere school nog een paar elementen toe te kunnen voegen voor bij het bankje.
Voor alle duidelijkheid; alles is belangenloos en vrijwillig tot stand gekomen.  De stichting is, met namen aan Simon en Sandra, veel dank verschuldigd. Bij deze!  "Houdoe en bedankt". 

 

Foto's : https://4681.nl/fotoalbum/#16247188282947

 

(NP 27 juni 2021)

 

 

Terug

Binnenkort op de kalender van Nieuw-Vossemeer:

 

15-05-2023   Vliegende schijven
05-06-2023 - 08-06-2023   AVOND 4 DAAGSE
10-06-2023   Dart toernooi
11-06-2023   MerijntjeGijzen Braderie
19-06-2023   Vliegende schijven
17-07-2023   Vliegende schijven
09-09-2023 - 11-09-2023   Vosmeerse kermis
08-10-2023   Maat 41 sextet in het kerkje.


 

gemeente Steenbergen | nieuws en persberichten

last updated: zo 28 2023 - 10:39