Toneelvereniging A.M. de Jong

logo am de jongtoneelA.M. de Jong Toneel
Per adres:  Annie de Greef
Achterstraat 28
4681AH Nieuw-Vossemeer
0167 502730
Website: www.amdejongtoneel.nl


Reeds in het verre verleden werden er in Nieuw-Vossemeer stukken van de Nieuw-Vossemeerse schrijver A.M. de Jong gebracht.
Dit vond steeds plaats onder verantwoording van de toenmalige A.M. de Jongstichting.
Op 1 september 1981 besloten enkele Nieuw-Vossemeerders, die tot dat moment op verzoek van de stichting als acteur hadden opgetreden om een zelfstandige toneelvereniging op te richten. Het huidige A.M. de Jongtoneel was geboren, met als eerste voorzitter Frans Heyboer. Op 27 februari 1986 werd hij door Kees van Aert opgevolgd. Op 25 november 1987 vond de officiële oprichting plaats door tussenkomst van notaris Goderie te Wouw.De vereniging speelde onder de navolgende regisseurs; Frans Heyboer, Rinus Hagens, Frie Hamers, Toni Claes, Henk Raaymakers, Geert Hertogh en Peter Witjes.

Op 22 mei 1987 bracht de vereniging ‘De Marskramer’ speciaal voor ons geschreven door Henri Claes, in de Stoelemat te Bergen op Zoom. Dit spel werd tevens gebracht op de basisschool en in en rond het dorp Kruisland, in het ABG, de Vossemeren en op de Braderie in Nieuw-Vossemeer.Nog een uitvoering die de vereniging aansprak was het brengen van ‘De Gijzeling’ een minder bekend stuk van de Nieuw-Vossemeerse schrijver.Dit stuk werd gebracht op 1 mei 1988 ter herdenking van de 100ste geboortedag van A.M. de Jong.Wij mochten bezoekers uit heel Nederland verwelkomen, waaronder de familie van A.M. de Jong. De dochter van A.M. de Jong schonk op deze dag een eigen gemaakte doopjurk aan de eerste baby die hierna in Nieuw-Vossemeer geboren zou worden.
Suzette van Schilt bleek later de trotse moeder.Ad van de Kieboom, die landelijke bekendheid geniet in de toneelwereld, schreef voor onze vereniging “wandelen’ dat diverse malen in Nieuw-Vossemeer werd opgevoerd. Het meest komische stuk dat de vereniging bracht was ‘Niet elke haan kraait’. Wij zullen nooit vergeten dat er onder de stoelen van de leden van een Roosendaalse vrouwenvereniging gedweild moest worden.
Heeft u belangstelling in onze vereniging, voor of achter de schermen neem dan geheel vrijblijvend eens contact met ons op.

 

2019:

AM de Jongtoneel 2019


2018:

AM de Jongtoneel 2018