De Assumburgmolen, Nieuw-Vossemeer

Assumburg Molen Nieuw-VossemeerDe Assumburgmolen De als oliemolen gebouwde molen De Assumburg komt oorspronkelijk uit de Zaanstreek en werd daar in 1780 in opdracht van mr. Andries Adolf Deutz, heer van Assendelft en R. Tip in Assendelft gebouwd. De molennaam Assumburg verwijst naar een kasteel bij Heemskerk.In 1897 gaf de firma Ooms opdracht deze molen te slopen en naar de huidige locatie in Nieuw-Vossemeer te vervoeren en weer op te bouwen als stellingkorenmolen.Opvallend is de rode bakstenen molenromp met vanaf de houten stelling eerst witte horizontale planken en daarboven een met zwart dakleer beklede bovenbouw. Met een kruilier onderaan de staart en het Engels kruiwerk onder de met dakleer beklede kap worden de molenwieken op de wind gezet. De roeden met een vlucht van 21,90 m hebben een Oud-Hollandse tuigage. Het wiekenrnis wordt stil gezet door met de vangstok de stutvang in de kap in werking te zetten. Op de fraai geschulpte groene baard met witte bies staan de jaartallen 1780 en 1897 met daaronder twee rode zonnen met een zespuntige witte ster in het midden. Op de groene achterbaard is de molennaam geschilderd. In 1953 werd de gemetselde onderbouw tijdens de watersnoodramp zodanig aangetast dat tussen 1955 en 1958 een moeizame restauratie noodzakelijk was. Daarbij werden de schuine stellingschoren vervangen door verticale stutten op een stenen voet. Omdat de op de achtkante romp aangebrachte rabatdelen niet waterdicht bleken, werd van 1966 tot 1969 opnieuw een restauratie uitgevoerd in opdracht van de gemeente, die de molen in 1962 aankocht.Na het beëindigen van het malen van graan met een koppel 16er blauwe en een koppel 17er kunststenen is op de begane grond en op de maalzolder een molenmuseum ingericht. U treft er onder andere modellen van alle in Nederland voorkomende molentypen en een fototentoonstelling aan.

De Assumburgmolen is tijdens de landelijke- en regionale molendag gratis te bezichtigen, overig bezoek is alleen mogelijk op afspraak / aanvraag


Opsomming:

 • Eigenaar Gemeente Steenbergen
 • Bouwjaar 1897
 • Type Stellingmolen
 • Functie Korenmolen
 • Kenmerken Achtkante Molen
 • Vlucht/Rad 22,20 m
 • Inrichting 2 koppels maalstenen
 • Bedrijfsvaardigheid In bedrijf op vrijwillige basis

Molen De Vos

Molen de Vos in Nieuw-VossemeerAan de noordzijde van de provincialenweg Steenbergen - Sint Philipsland, aan de rand van de voormalige gemeente Nieuw-Vossemeer, staat aan de Rijksweg 51 op een lichte verhoging een witte ronde stenen korenmolen uit 1714. Dit bouwjaar staat zowel vermeld op de deels leesbare stichtingssteen als op de fraai tuitgeschulpte groene baard met witte bies. Op de baard staat tevens de molennaam De Vos, waarvan alleen A. de Wit, C. Zeedijk en A. Baauw bekend zijn als eigenaren. Zij maalden voorheen beroepsmatig met twee koppels 17er kunststenen en een sleepluiwerk om de zakken graan in de molen te hijsen en vervolgens tot meel voor de bakkers en veevoer voor de boeren te malen. Vlakbij de molen staat nog een mechanische maalderij met gloeikopmotor. De stalen roeden hebben een vlucht van 24 m. Dit Oud- Hollands opgehekte wiekenkruis is door een gietijzeren bovenas uit 1909 gestoken. Onder de met dakleer beklede kap met venster is een Engels kruiwerk aangebracht. Met de kruibok onderaan de houten staart wordt dit kruiwerk in beweging gezet. De oorspronkelijke Hollandse stutvang is vervangen door de huidige ijzeren hoepelvang die met de achter uit de kap stekende vangstok, in rood- wit- en blauw uitgevoerd prinsjeswerk, wordt bediend. De molen is sinds 1963 als maalbedrijf buiten bedrijf. In de jaren zeventig is meerdere malen het restauratieplan herzien, waardoor het nodige herstelwerk steeds werd uitgesteld. De in 1980 gerestaureerde molen staat s avonds fraai verlicht in de schijnwerpers. 

Molen 'de Vos' is tijdens de landelijke- en regionale molendag gratis te bezichtigen, overig bezoek is alleen mogelijk op afspraak / aanvraag.


Opsomming:

 • Eigenaar Gemeente Steenbergen
 • Bouwjaar 1714
 • Type Grondzeiler
 • Functie Korenmolen
 • Kenmerken Rond/cylindrisch
 • Vlucht/Rad 24,00 m
 • Inrichting 2 koppels maalstenen
 • Bedrijfsvaardigheid In bedrijf op vrijwillige basis

 

Klik hier voor wat foto's van Molendag 2019


Vereniging van Vosmeerse Molens

 

Vereniging Vosmeerse Molens
J. van de Velde
Stoofweg 5
4681 RK Nieuw-Vossemeer
jan(dot)velde(dot)5(at)planet(dot)nl