Kernbezoek gemeenteraad.

Administrator (admin) on 08 Oct 2022

Kernbezoek aan Nieuw-Vossemeer 2022.

Nieuw-Vossemeer 8 oktober 2022.  De Burgemeester was met afgevaardigde uit de gemeenteraad op bezoek in onze kern ...

Kernbezoek Gemeenteraad.

 

Vanmiddag, zaterdag 8 oktober 2022, stond het jaarlijkse kernbezoek van de gemeenteraad op de agenda. Deze keer weer in ons dorp, vorige keer was het in het Stadskantoor / Gemeentehuis in Steenbergen. Voetbalkantine ‘het Kotje’ op de Danen was gekozen als locatie voor deze ontmoeting. Wellicht deels omdat de Vossenburcht bezet was vandaag, wat op zich ook weer mooi is natuurlijk.

 

Maar voor NVS natuurlijk meteen een mooie gelegenheid om aan te schuiven. De voorzitter van onze voetbalclub, Ron Bosters, greep deze kans dan ook met 2 handen aan. Hij vertelde over het wel en wee van onze club. Goed om te horen was dat het aantal voetballers (leden) min of meer gelijk blijft de laatste jaren, er is weinig terugloop bij NVS. Dat is een knappe prestatie, onder andere gezien de moeilijke covid periode van onlangs. Een toevallig gelukje voor NVS is:  dat ze vorig jaar een nieuw langdurig energiecontract hebben afgesloten met Enexis. Hierdoor ervaren ze voorlopig nog geen last van de hoge energieprijzen. Het feit dat NVS destijds heeft meegestreden voor een veld met kunstgras, en ze zo’n veld daar nu hebben, pakt goed uit. Vrijwel onder alle weersomstandigheden kan de wedstrijd tegenwoordig gewoon doorgaan, behalve bij onweer. De kijk van NVS, verwoord door Ron, klonk zeer realistisch. Richting de toekomst gelooft men dat een sportvereniging met slechts 1 sport in de aanbieding het niet gaat volhouden in een dorp als het onze. Daarnaast heeft ’t kotje’  inmiddels haar beste tijd gehad. In de huidige tijd van verduurzaming is het niet realistisch, steeds maar weer met een lik verf aan de gang te blijven. Men denkt dan ook aan een geheel nieuw gebouw, kantine, kleedruimtes etc.  “Zou het niet mooi zijn dat we bijvoorbeeld met de Tennisvereniging een verbinding zoeken”. En stiekem wordt ook al gedacht aan Padellen. Padellen verovert in hoog tempo Nederland en andere landen. Padellen is een attractieve en laagdrempelige sport die lijkt op tennis en in korte tijd erg populair is geworden. Kortom een samenwerking zou tot meer mogelijkheden kunnen leiden en wellicht een breder aanbod aan sporten.  Waarom zou je 2 kantines, die beide moeite hebben om rond te komen, handhaven. Een nieuwe accommodatie voor al deze sporten samen zou niet misstaan op de Danen. Ook het sociale aspect wordt daar nog mooier van. Een mooie toekomst visie!  

 

De dorpsraad, normaal gesproken steeds met positieve verhalen, moest deze keer  helaas ook een ander geluid laten horen. Voorzitter Leon Havermans stelde dat het mooi is dat de gemeenteraad een ‘geldpot’ voor de toekomstvisie van Nieuw-Vossemeer heeft gereserveerd, maar het lijkt of de plannen geheel stil liggen. Vaak stellen ambtenaren veel vragen aan de dorpsraad, ze lijken dan enthousiast, beloven er min of meer snel op terug te komen en vervolgens blijft het stil. Dat is een beetje jammer. Volgens Niek Perdaems heeft dit aan de ene kant ook met wisselingen van functies binnen de gemeente te maken. Mensen worden verplaatst naar een andere afdeling, maar het lijkt of er dan geen overdracht plaats vindt.  Zo hebben we als dorpsraad inmiddels de 4e kern coördinator waarbij we steeds opnieuw moeten vertellen waar we, samen met de gemeente, mee bezig zijn. Maar ook andere zaken lopen soms onnodig vertraging op, merkte Niek op.   Zo wilde jaren geleden Stadlander geen grond verkopen aan eventuele ondernemingen of andere met betrekking tot het plan Starterswoningen aan de Julianastraat. Stadlander wilde toen, met dank aan latere bemiddeling en meewerking van de gemeente, wel verkopen aan de gemeente Steenbergen als tussenpartij hierin. Nu, jaren later, was het eindelijk zover dat de handtekening gezet kon worden, maar de gemeente trekt zich nu plots terug. Weleens waar om moverende reden maar toch. Gelukkig is Standlander nu wel bereid om toch mee te doen en de grond rechtstreeks te verkopen aan plaatselijke ondernemers die een en ander met de starters gaan realiseren. Nadeel is, en dat kon niemand zien aankomen, dat al dat wachten en onderhandelen zoveel tijd heeft gekost dat we aangekomen zijn in een tijdperk waarbij prijzen van bouwmaterialen met de dag hoger worden. Ongunstig dus voor de beoogde kopers. Maar gelukkig ziet men nog een kans om door te gaan.

 

Annelies gaf nog een kleine toelichting m.b.t. de toekomstvisie die we, alweer een tijd geleden, samen met studenten van de universiteit van Wageningen hebben opgesteld. Uiteindelijk was dat de reden voor de reservering van geld hiervoor op de begroting van de gemeente.  Nu nog concreet een eerste stap maken en beginnen met een daadwerkelijke 1e uitvoering. Ook vertelde Annelies dat omroep Zeeland bezig is met een documentaire over de Watersnood. Ook Nieuw-Vossemeer komt hierin aan bod. Binnenkort worden op ons dorp opnamen gemaakt en wordt er gesproken met inwoners die hier verhalen over weten. Volgend jaar (2023), een herdenkingsjaar, willen we als dorpsraad hier ook aandacht aan besteden. 

 

Na afloop is er nog een wandeling gemaakt over de voormalige camping en is er op de dijk nog even stil gestaan bij de toekomst plannen.  Nieuw-Vossemeer ligt op een mooie locatie dicht bij het Schelde-Rijn kanaal.  Het was wel jammer dat niet elke Steenbergse Politieke partij een afgevaardigde had geleverd deze middag.  Ze weten je voor de verkiezingen altijd wel te vinden, maar daarna?  Was wat we iemand hoorde zeggen. Als dorpsraad proberen we een verbinding te zijn tussen de politiek en ons dorp. We zijn min of meer de oren en ogen voor het dorp. We brengen graag over welke gedachten hier leven en wat er speelt. Uiteindelijk is het de politiek, de gemeenteraad, die dingen waar kan maken. Gelukkig waren sommige partijen wel vertegenwoordigd waarvoor onze hartelijke dank, ook aan de gemeente die organisator is van dit samenkomen.

 

Enkele foto's van het bezoek treft u hier:  https://4681.nl/fotoalbum/#16652402041770

 

 

NP, 8 oktober 2022

Back