Dorpswebsite 4681.nl - Nieuw-Vossemeer maandag 29 mei 2023


Mogelijk gemaakt door Dorpsraad Nieuw-Vossemeer en bovenstaande sponsors.

2 Lintjes in Notendaal ...

Administrator (admin) on Apr 26 2021

Nell Nagelkerken en  Corry Simons ontvangen Lintje

26 april 2021, 2 Lintjes in Notendaal ..

2 x lintje in Notendaal...

 

Nell Nagelkerken-Bosters (68), Notendaal


Al sinds het oprichtingsjaar 1972 is Nell Nagelkerken-Bosters als vrijwilliger betrokken bij de Notendaalse buurtvereniging de Notenkrakers, die altijd op haar inzet kunnen rekenen. Lid vanaf het eerste uur dus, van een club die zich aanvankelijk vooral bezighield met de organisatie van carnaval voor zowel kinderen als de volwassen bewoners van deze buurtschap. Later kwamen daar ook tal van andere activiteiten bij, waarvoor als uitvalsbasis veelal het buurtgebouw “Plekzat” wordt gebruikt. Als dank voor haar grote verdiensten, die zo cruciaal zijn voor de leefbaarheid in deze kleine gemeenschap, kenden de Notenkrakers haar het erelidmaatschap van de vereniging toe. Over haar betrokkenheid hebben ze ook bij de Stichting Fancy Fair & Snuffelmarkt in Nieuw-Vossemeer niks te klagen. Hierbij raakte Nell Nagelkerken in 1984 betrokken, waarbij ze de nodige initiatieven heeft ontplooid om haar steentje nadrukkelijk bij te dragen aan de inzameling van middelen om kinderen in ontwikkelingslanden onderwijs te kunnen geven. “Dankjewel Nell, Chapeau!” klinkt het dan ook uit die hoek.

Nel Nagelkerken

Nell Nagelkerken tijdens de Fancy Fair (2e van links)

 

Corry Simons-Bosters (69), Notendaal

Als Corry Simons-Bosters ergens aan begint weet ze meestal niet meer van ophouden en dat is uiteraard positief bedoeld. Deze Notendaalse heeft niet alleen beroepsmatig altijd voor anderen gezorgd, maar ook privé. Zo ontfermde zij zich nadrukkelijk over haar zwager, die helaas niet meer kan meemaken dat zij nu voor al haar verdiensten in het zonnetje wordt gezet. “Een druk baasje met één grote gemene deler: zonder eigenbelang actief zijn voor een ander” en “Zonder dat er iets gevraagd wordt voelt zij gewoon aan of iemand hulp nodig heeft”, zo wordt ze geprezen. Maar liefst 33 jaar was Corry Simons-Bosters bestuurslid van buurtvereniging De Notenkrakers, waarvoor ze mede de spil is van de drukbezochte activiteiten die jaarlijks worden georganiseerd. Met recht prijkt ook de naam van Corry Simons-Bosters op het lijstje van ereleden van de Notenkrakers. Ook voor de Fancy Fair in Nieuw-Vossemeer zette ze haar beste beentje voor en dankzij haar kwam er op Notendaal een AED. Ze is dus letterlijk en figuurlijk van levensbelang voor deze buurtschap.

 

Overige Lintjes in de Gemeente Steenbergen:

 

Anton Arnold (71), Dinteloord


Anton Arnold is voor velen in Dinteloord een bekend en graag gezien gezicht dankzij zijn betrokkenheid als EHBO’er bij tal van lokale evenementen zoals de Suikerstadmars en de Muza. Hij is al 45 jaar trouw verbonden met de Dinteloordse EHBO-vereniging St. Damianus, waarvan 26 jaar in het bestuur. Als verbandmeester houdt hij de ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet bij en zijn de voorraden, de verbandtrommels en de reanimatiepoppen waarvoor hij de verantwoordelijkheid draagt altijd tiptop in orde. Deze hulpverlener in hart en nieren heeft menig reanimatie op zijn naam staan en is vanuit Hartslag.nu ook medeverantwoordelijk voor de AED’s die in Dinteloord en het buitengebied hangen. Daarnaast laat deze “stille kracht” zich ook van zijn beste kant horen bij het Ritmisch Koor Dinteloord en staat hij bovendien altijd klaar voor iedereen die wel een helpende hand kan gebruiken, niet in de laatste plaats voor zijn kinderen en kleinkinderen. Kortom, een man met het hart, in alle opzichten, op de juiste plaats.


Christ Baselier (74),  Welberg


Een man met een oranjewit hart, dat is niks teveel gezegd over Christ Baselier, integendeel. Want deze Welbergenaar is met zijn 64 “dienstjaren” van alle leden op dit moment het langst verbonden aan voetvalvereniging SC Welberg, waarvan hij ook erelid is. Na zijn actieve periode als voetballer groeide hij uit tot één van de grote steunpilaren van de club. Dat deed hij door zich meer dan verdienstelijk te maken als jeugdtrainer, jeugdleider, jeugdsecretaris, seniorenleider, clubscheidsrechter en bestuurslid, waarvan het grootste deel als penningmeester. Ook verzette hij bergen werk bij de totstandkoming – zowel in het voortraject als bij de daadwerkelijke bouw – van de huidige accommodatie van SC Welberg, sportpark ’t Zandbaantje aan de Hoogstraat. “Altijd bereid om in te springen waar nodig. Vrijwilligers als Christ Baselier zijn de motor voor verenigingen”, stellen degenen die hem hebben voorgedragen onder meer. Hij staat voor iedereen klaar, is ook nog lid van Mannenkoor ABS, mantelzorger en zorgt er eigenhandig voor dat het Welbergse sportpark er steevast piekfijn uitziet en bijligt. 


Frans van den Branden (72), Steenbergen


Steenbergenaar Frans van den Branden staat bij de veelzijdige sportvereniging Diomedon te boek als een “gouden kracht” die de gelederen begin deze eeuw kwam versterken en via de commissie loopevenementen uiteindelijk voorzitter werd van het afdelingsbestuur Atletiek. Ook als bestuurslid bleef hij de handen onverminderd uit de mouwen steken. Zo is hij meerdere keren per week op het sportpark aan de Seringenlaan te vinden om onderhoud te plegen aan het clubgebouw, de materialen en samen met andere vrijwilligers ook het groen rondom het atletiekveld. De werkgroep Ultralopen kende in hem vijftien jaar lang een belangrijke schakel bij de organisatie en de uitvoering van de jaarlijkse Ultraloopwedstrijden, inclusief een Europees en een Wereldkampioenschap, waarmee Steenbergen internationaal op de kaart werd gezet. Verder organiseerde hij bijna 20 jaar lang een jaarlijkse ATB-tocht in Woensdrecht ten bate van de goede doelen van de Roparun. Op dat vlak verdiende hij ook z’n sporen als vrijwilliger en bestuurslid – samen met zijn zoon Johan – van het (Roosendaalse) Roparunteam 43. 


Simon de Feijter (61), Dinteloord


De Oranjevereniging in Dinteloord heeft er in Simon de Feijter een “koninklijk bestuurslid” bij. Hij trad in 1986 toe tot het bestuur en is sinds 1995 ook vicevoorzitter van de organisatie die zich inspant voor de viering van Koningsdag en andere bijzondere dagen die gerelateerd zijn aan ons koningshuis, maar ook de jaarlijkse Dodenherdenking in Dinteloord. Loten verkopen, sponsors werven, de boel helpen versieren, materialen onderhouden, Simon de Feijter staat op de meeste uiteenlopende fronten zijn mannetje. En dat wordt zowel binnen de vereniging als door zijn dorpsgenoten bijzonder gewaardeerd. Ook was hij in het verleden als vrijwilliger actief voor de Stichting 400 jaar Dinteloord en Prinsenland en bestuurlijk bij de Vereniging voor Christelijk Nationaal Onderwijs in Dinteloord, met als grootste opgave de overgang van de Groen van Prinstererschool naar de Lowys Porquin Stichting. Naast zijn drukke bestaan als zelfstandig ondernemer in de akkerbouw maakt hij bovendien graag en plichtsgetrouw tijd voor het college van rentmeesters van de Gereformeerde kerk Dinteloord-Steenbergen, waarvan hij thans voorzitter is. 


Rina Gelten- Raaymakers (76), Steenbergen


“Een vrouw die niet graag op de voorgrond treedt. Als vrijwilligster altijd iemand die 100% bezig is. Het doel van elke activiteit staat bij haar voorop”. Rina Gelten-Raaymakers in een notendop omschreven en juist zulke mensen verdienen het om eens in het zonnetje te worden gezet, voor alles dat zij in belang van onze gemeenschap doen. Ponyclub De Strieneruitertjes, Missiecentrum Steenbergen, de Zonnebloem afdeling Steenbergen en de parochie van de Vredeskerk kunnen dit zeker beamen. Bij deze organisaties heeft Rina Gelten zich meer dan verdienstelijk gemaakt, in veel gevallen waakte zij als penningmeester over de inkomsten en de uitgaven. Haar vrijwilligerswerk begon al in 1962 en betreft nu  vooral nog de Vredesparochie. Ook vervult ze al meer dan veertig jaar mantelzorgtaken en achter de schermen stond en staat ze haar man Jan altijd met raad en daad terzijde bij zijn vele maatschappelijke activiteiten, zoals hij dat omgekeerd weer graag voor zijn echtgenote deed en doet. Na hem is nu ook zij koninklijk onderscheiden.


Betsy van Giels-Suijkerbuijk (63), Lepelstraat


Hoewel zij nu in Lepelstraat woont, dat tot de gemeente Bergen op Zoom behoort, ontvangt Betsy van Giels haar lintje in de gemeente Steenbergen, waar zij vandaan komt en al haar vrijwilligerswerk doet. Zo is ze al meer dan 50 jaar verbonden aan s.v. Diomedon. Als jurylid bij atletiekwedstrijden, als bestuurslid, als ‘tussenpersoon’ bij uitwedstrijden en in het verleden konden ze ook bij de inzameling van oud papier altijd een beroep op haar doen. In 1997 trad Betsy van Giels toe tot het bestuur van de Stichting Wereldwijd Steenbergen, waarvoor ze onder meer de inkoop van fairtrade artikelen uit ontwikkelingslanden verzorgt, roosters maakt voor de vrijwilligers en ook zelf in de winkel staat. Tot twee jaar terug was ze bovendien 15 jaar achtereen verzorger en secretaris van de werkgroep Ultraloop Steenbergen, waarvan ze als fanatiek ultraloper aan de wieg stond en met het WK van 2013 in Steenbergen een onvergetelijke mijlpaal bereikte. Sportiviteit spreekt eveneens uit haar betrokkenheid in de jaren 2002-2009 bij Roparun Team 80. 


Fred (75) en Lenie (76) van der Heijden, Kruisland


Het kerkkoor van de H. Georgius in Kruisland kan al bijna 40 jaar blind vertrouwen op de inzet en de loyaliteit van Fred van der Heijden. Zijn aandeel in het voortbestaan van deze zanggroep is de laatste jaren alleen maar groter en belangrijker geworden naarmate de bezetting begint te krimpen en de dirigent wegviel. Zijn grote betrokkenheid zal niet onbekend voorkomen  bij iedereen die in de jaren ’80 en ’90 met hem te maken had als ploegleider van de Enka en later de Akzo – waar hij ook werkzaam was – in de Kleine Tour. Verder kennen ze hem bij Arriva al ruim tien jaar als een “aardige, veilige en zorgvuldige chauffeur” van de Buurtbus en ‘de rattenvanger van Hamelen’ heeft er in Fred van der Heijden een concurrent bijgekregen, want hij is ‘de mollenvanger van Kruisland’. Hij doet dit allemaal zonder zich hierop voor te laten staan en doet zichzelf in zijn behulpzaamheid ten opzichte van anderen zelfs wel eens te kort, aldus degenen die hem van dichtbij kennen. 

Maar dat geldt ook voor zijn wederhelft, Lenie van der Heijden-van den Berg. Op haar kunnen ze ondertussen ook al meer dan 30 jaar rekenen bij de Georgiuskerk. Elke week helpt ze mee om de kerk schoon te maken en eens per jaar wordt bovendien het koperwerk goed onder handen genomen. Sinds 2003 is ze ook actief voor de Zonnebloem afdeling Kruisland, waarvoor ze persoonlijke bezoeken brengt aan mensen die in een isolement dreigen te geraken, maar ook de bingoprijzen regelt. Gezelligheidskoor Gossi Nokki kent in haar eveneens een trouw lid, haar sociale bewogenheid spreekt uit het breien van truitjes, mutsen en sokken voor kinderen in Roemenië, en samen met haar man begeleidde ze de eerder genoemde Kleine Tourploeg. “Door haar toedoen verschijnt er geregeld een lach op het gezicht van anderen”, zo wordt Lenie van der Heijden aangeprezen. Nu krijgen ze die lach vast niet van haar gezicht.


Corné Koenraadt (65), Welberg


“Niets is hem teveel als het op SC Welberg aankomt”. Als dat wordt gezegd, is de kans groot dat het over Corné Koenraadt gaat. Op zijn vrijwilligers-cv prijkt dan ook een indrukwekkend aantal functies: speler, grensrechter, scheidsrechter, penningmeester, jeugdtrainer- en leider, jeugdsecretaris, seniorenleider, barkeeper, klusjesman, bestuurslid en niet te vergeten één van de drijvende krachten achter de realisatie van de nieuwe accommodatie van de voetbalvereniging, sportpark ’t Zandbaantje aan de Hoogstraat. Vanaf zijn kindertijd stroomt er oranjewit bloed door de aderen van deze Welbergenaar, bij wie de clubliefde met de paplepel werd ingegoten. Dit gen zit zogezegd in zijn DNA. Voor zijn enorme staat van dienst, opgebouwd vanaf 1978, werd hij eerder al uitgeroepen tot erelid van de club waar hij dag en nacht voor klaarstaat. Ook het bevrijdingsmonument De Klok aan de Canadezenweg en de bijhorende herdenkingen gaan hem na aan het hart, evenals het algemeen belang van Welberg. Dat laatste heeft hem de geuzennaam “burgemeester van de Welberg” opgeleverd. Dat Zijne Majesteit het weet… 


Esther Krinkels-de Ron (52), Steenbergen


Ze zingt als een nachtegaal en heeft met haar zangkunsten al menigeen vermaakt, maar zeker ook troost geboden op moeilijke momenten in het leven van zowel bekenden als onbekenden. Esther Krinkels-de Ron, artiestennaam “Esther du la Ron”, heeft haar sporen in het Steenbergse en daarbuiten ruimschoots verdiend, in het bijzonder als bestuurslid en spelend lid van Cameleon. Aan deze totaaltheatergroep is ze sinds 1993 verbonden, maar velen kennen haar ook als zangeres van Duo De Buren en presentator van uiteenlopende programma’s van de Stichting Lokale Omroep Steenbergen (SLOS), zoals de uitzendingen rondom de Kleine Tour. Daarnaast werd er nooit vergeefs een beroep op haar gedaan als het bijvoorbeeld ging om speciale gelegenheden van de Gummaruskerk, de crematoria Zoom- en Zegestede, de Maria Reginaschool en de Allerzielenherdenking in Steenbergen. In het dagelijks leven is ze medewerkster en hoofd van de bewonersraad van SDW Aan de Zuidwal, waar ze ook in haar vrije tijd vaak te vinden is om lief en leed met de bewoners te delen. Een oeuvre om U tegen te zeggen. 

 

Corrie Nieuwkoop-Lokers (57), Dinteloord


Warm, liefdevol, sociaal, vrolijk, optimistisch, veelzijdig, interactief en een duizendpoot met het hart op de juiste plek. Het zijn niet de minste kwalificaties die Corrie Nieuwkoop-Lokers worden toegedicht door degenen die haar kennen als vrijwilliger op uiteenlopende fronten in Dinteloord. De Gereformeerde kerk Dinteloord-Steenbergen, de Groen van Prinstererschool, de Voorleesexpress, de Buurtpreventie, Rustpunt in beweging (onderhoud algemene begraafplaats), de Sinterklaasintocht, kortom vrijwel de gehele dorpsbevolking plukt de vruchten van de nimmer aflatende inspanningen van Corrie-Nieuwkoop. In het verleden was zij ook al zo’n 20 jaar actief als (bestuurs)lid van korfbalvereniging VIOS in haar toenmalige woonplaats Willemstad. Anno 2021 zijn het vooral de kerkgemeenschap en de school waaraan ze het grootste deel van haar vrije tijd besteed. Op de Groen van Prinsterer is ze ook werkzaam, als administratief medewerker, maar daarnaast organiseert ze er als vrijwilliger tal van activiteiten. Een veelzijdige type, dat mag gezegd, die het verkleed als typetje ook prima vindt om op de voorgrond te treden, maar als zichzelf altijd bescheiden op de achtergrond blijft. 


Henk Oerlemans (85), Steenbergen


Een harde werker, altijd geweest, die ondanks zijn hoge leeftijd nog in topconditie steekt, waardoor Henk Oerlemans zich als vrijwilliger nog steeds kan blijven inzetten voor zijn geliefde Gummaruskerk. Het begon zo’n twintig jaar geleden allemaal met het schoonmaken van het Mariabeeld op de hoek van het Doktersdreefje, waar hij woont, met de Nieuwstad en sindsdien weten ze hem overal voor te vinden. En niet alleen in de kerk, maar bijvoorbeeld ook bij het opbouwen van de ijsbaan. “Erg lokaal en altijd klaar om de gemeenschap te dienen”, zo luidde één van de aanbevelingen. Henk Oerlemans is de vaste klusjesman van “Ons Steenbergen” en een typisch voorbeeld van iemand die zichzelf hiervoor nooit op de borst zal kloppen. Daarop prijkt nu wel een lintje, niet in de laatste plaats voor zijn verdiensten als onmisbare kracht in het vrijwilligersteam dat de begraafplaats aan de Nassaulaan in Steenbergen onderhoudt, bij weer en wind zelfs de graven delft en ervoor zorgt dat nabestaanden waardig afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Dit alles wordt door velen bijzonder gewaardeerd.


Ad van Oorschot (82) , Kruisland


Voor de start van de vrijwilligerscarrière van Ad van Oorschot moeten we terug naar het jaar 1970, toen hij begon als plaatselijk vertegenwoordiger en secretaris van de Bouw- en Houtbond NKV (later FNV). Een functie die hij 25 jaar lang vervulde. Tot zijn vakbondswerk behoorde ook het beheer van de Centrale Volksbank, waar vakbondsleden bij konden sparen. In 1999 pakte hij de draad van het vrijwilligerswerk weer op als secretaris van “Anti Big Pig”. Mede dankzij deze organisatie bleef het aantal megavarkensstallen in Kruisland en omgeving uiteindelijk beperkt. In 2005 kreeg Kruisland officieel zijn eigen afdeling van de KBO en trad Ad van Oorschot als secretaris toe tot het bestuur. Zodoende was hij ook de Kruislandse belangenbehartiger in het gezamenlijke overleg van ouderenbonden in heel de gemeente Steenbergen. Hoewel hij zijn bestuursfunctie in 2018 heeft neergelegd, is hij actief gebleven als distributeur en bezorger van het maandblad van de KBO en staat hij het bestuur nog altijd met raad en daad terzijde. 


Gerda (66) en Els Schoonen (66), Steenbergen


Onbaatzuchtig. Dat is in al z’n betekenissen – zoals genereus, groothartig, nobel, medemenselijk en belangeloos – waarschijnlijk de meest toepasselijke omschrijving voor de Steenbergse tweelingzussen Els en Gerda Schoonen. 
Voor Gerda Schoonen was de kraamzorg echt haar levenswerk, maar daarnaast heeft ze ook altijd meer dan genoeg tijd gevonden én gemaakt om haar medemens vrijwillig de helpende hand te reiken. Het mantelzorgen zit haar als het ware in het bloed. Dat doet ze al sinds 1984 voor zowel directe familieleden als anderen die haar dierbaar zijn of haar hulp goed kunnen gebruiken. Ruim 20 jaar lang al is ze ook als vrijwilliger betrokken bij zorginstelling tanteLouise. In 2010 breidde ze haar vrijwilligersactiviteiten uit met mede-organiseren en het begeleiden van deelnemers aan bedevaarten naar Beauraing vanuit het bisdom Breda. Sindsdien hebben ook de parochiekerncommissie en de activiteitencommissie van de Gummaruskerk en de avondwakegroep van de Sint Annaparochie er in Gerda Schoonen een gewaardeerde kracht bij. 
Zoals Gerda Schoonen als kraamverzorgster voor velen een bekend gezicht was en is, geldt dat voor tweelingzus Els Schoonen als medewerkster van Modehuis Oerlemans, waar zij altijd heeft gewerkt. Niet alleen in hun uiterlijk, maar ook op het levenspad van de samenwonende gezusters zijn tal van paralellen te vinden. Waaronder het uitgebreide en vaak intensieve mantelzorgen en het vrijwilligerswerk ten bate van de parochiekerncommissie en de activiteitencommissie van de Gummaruskerk. 
Dat gebeurde niet altijd precies tegelijkertijd. Waar Els Schoonen bijvoorbeeld al in 1990 begon met het helpen bij de bedevaartreizen naar Beauraing, ging ze juist weer wat later dan haar zus aan de slag voor tanteLouise. Daar runnen ze – onder meer – een aantal dagdelen per week samen het winkeltje in het Hof van Nassau. Daarnaast zet Els Schoonen zich nog in voor de wereldwinkel Wereldwijd in Steenbergen. 
Allemaal belangeloos en met grote sociale betrokkenheid en dat wordt getuige de vele steunbetuigingen bij deze aanvraag, zeer gewaardeerd door alle betrokkenen. 

 

André Smulders (61), Steenbergen


Een man met een groen-geel hart, dat klopt voor twee verenigingen die deze kleuren hoog in het vaandel dragen: turnvereniging Trafo en de Stichting Karnaval Steenbergen. Bij Trafo is André Smulders sinds de oprichting in 1987 nauw betrokken als leider, trainer, bestuurslid en sinds 2016 voorzitter. Het spreekt voor zich dat er veel vrije tijd gaat zitten in deze passie, die hij van huis uit meekreeg en heeft overgedragen op talloze kinderen, inclusief zoon Marco en dochter Linda. Mede dankzij hem is Trafo uitgegroeid tot een solide vereniging die zelfs landelijke bekendheid wist te bereiken dankzij de topprestaties van de springgroepen. Daarnaast is hij trainer (geweest) van de trimgroep bij Diomedon en vrijwilliger bij de Survivalrun. Sportiviteit en gezelligheid gaan bij André Smulders hand in hand, getuige ook zijn liefde voor het carnavalsfeest. In 2004 werd hij medewerker van de SKS, waarna hij zes jaar lang de orde bewaakte als Jan Oorlog, de “leutpliessie” van Strienestad en sindsdien weer achter de schermen allerhande vrijwilligerstaken voor zijn rekening neemt.  


Wim Visser (70), Steenbergen


Als vrijwilliger in de zorgstaf en bestuurslid was Wim Visser ruim een kwart eeuw actief betrokken bij de organisatie van pelgrimsreizen, vanuit het bisdom Breda, naar het Belgische bedevaartsoord Beauraing. De noodzakelijke mantelzorg voor zijn inmiddels helaas overleden echtgenote, in combinatie met zijn vaste baan, noopte hem een stapje terug te doen in het vrijwilligersleven. De afgelopen jaren heeft hij dat weer op meerdere fronten opgepakt. Bij het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi met Pinksteren, op de Markt in zijn woonplaats Steenbergen, was hij daarvoor ook al actief tijdens het toernooi zelf. Nu ook als bestuurslid. Daarnaast wordt er inmiddels ook  op zijn enthousiaste inzet gerekend door de Plusbus, Steenbergse Stadsherauten, het Epilepsiefonds, theatergroep d’Ouwe Stukke en “The Muppets”, een klusgroep die zich onder meer verdienstelijk maakt voor de Stichting Karnaval Steenbergen, muziekvereniging Volharding Steenbergen en de Stichting Wielercriterium Steenbergen. Een gevarieerd pakket en dat typeert de veelzijdigheid van deze decorandus die zichzelf van nature op de tweede plaats zet, maar nu vooraan in de schijnwerpers mag staan.
 

Terug

Binnenkort op de kalender van Nieuw-Vossemeer:

 

15-05-2023   Vliegende schijven
05-06-2023 - 08-06-2023   AVOND 4 DAAGSE
10-06-2023   Dart toernooi
11-06-2023   MerijntjeGijzen Braderie
19-06-2023   Vliegende schijven
17-07-2023   Vliegende schijven
09-09-2023 - 11-09-2023   Vosmeerse kermis
08-10-2023   Maat 41 sextet in het kerkje.


 

gemeente Steenbergen | nieuws en persberichten

last updated: zo 28 2023 - 10:39