‘DE HERAUT’ VOOR HEEMKUNDEKRING AMBACHTSHEERLIJKHEID IN NIEUW-VOSSEMEER.
‘DE HERAUT’ VOOR HEEMKUNDEKRING AMBACHTSHEERLIJKHEID IN NIEUW-VOSSEMEER.
Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid schonk op zaterdag 22 april in de Vossenburcht op een feestelijke manier aandacht aan haar 50e ‘verjaardag’.
Dit gouden jubileum viel zonder meer aan te merken als een uitstekende gelegenheid om de organisatie, en al haar vrijwilligers uit heden en verleden, te waarderen met de gemeentelijke onderscheiding “De Heraut”.
De geschiedenis van de heemkundige kring Ambachtsheerlijkheid voert terug tot 1968. Zij mogen zonder meer gezien worden als hoeder en beschermheer van het cultuurhistorisch erfgoed van Nieuw-Vossemeer.
Dit blijkt bijvoorbeeld uit het beheer en de exploitatie van het A.M. de Jongmuseum, gewijd aan de gelijknamige en uit het dorp afkomstige schrijver, die landelijke bekendheid verwierf. De heemkundige kring verzorgt ook voortdurend nieuwe exposities, zoals in 2022 over twee andere geesteskinderen van A.M. de Jong, Bulletje en Boonestaak, ter ere van de 100ste verjaardag van de stripfiguren.
Rondom de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp van afgelopen 1 februari, stond deze voor Nieuw-Vossemeer zo droevige geschiedenis centraal. Deze is van grote emotionele waarde voor de oudere dorpsbewoners en van grote educatieve waarde voor nieuwe generaties. Met betrekking tot de Watersnoodramp publiceerde de heemkundige kring in 2003 een uitgave met de titel “De herinnering blijft”.
Ook schreef de organisatie geschiedenis met de viering van “200 jaar Nieuw-Vossemeer bij Brabant” in 2009, waarover ook een uitgebreid boekwerk verscheen. De thematentoonstelling van 2023 zal, logischerwijs, in het teken staan van de 50ste verjaardag van de heemkundige kring en draagt als titel “De rode draad van Nieuw-Vossemeer”.
Dankzij de inspanningen van de heemkundige kring prijkt het “prijsdansen” (op kermismaandag) sinds 2013 op de lijst voor de Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed in Nederland, die tevens gelieerd is aan UNESCO.
De heemkundige kring nam ook het initiatief voor de viering van het 450-jarig bestaan van Nieuw-Vossemeer in 2017. Op conto van de heemkundige kring komen verder tal van lezingen over de meest uiteenlopende historische onderwerpen en de organisatie van de jaarlijkse, populaire dorpsquiz in Nieuw-Vossemeer.
In het kader van open monumentendag heeft de heemkundige kring op verzoek van het Kunst- en Cultuurplatform Steenbergen enkele jaren geleden een permanente cultuurhistorische wandel- en fietsroute uitgezet.
Ook verleent de organisatie met graagte haar medewerking aan educatieve cultuurhistorische projecten voor leerlingen uit het basisonderwijs in alle kernen van onze gemeente.
“Het bestuur en de vrijwilligers van de organisatie staan te boek als zeer betrokken, ter zake kundig en betrouwbaar. Met als doel het veilig stellen en benaderbaar houden, nu en in de toekomst, van het erfgoed van A.M. de Jong en alle Nieuw-Vossemeerse voorouders, vervult de heemkundige kring Ambachtsheerlijkheid een vooraanstaande spilfunctie in onze gemeenschap. Daar zijn we als college van burgemeester en wethouders erg trots op.”
‘De Heraut’ is in 2007 ingevoerd. De onderscheiding bestaat uit een bronzen replica op schaal van het beeld van De Heraut dat voor het oude stadhuis staat, gemaakt door kunstenaar Léon Vermunt, en een bijhorende oorkonde.
Felicitaties voor de Heemkundekring !